lindrostradgard.blogg.se

Bloggen är tänkt att ge idéer, tips och inspiration. Vår trädgård är i ständig förändring och utveckling av skapande och kreativa idéer. Den är drygt 30 år gammal men är ursprungligen från 76/77 samt 500 kvadratmeter stor. Foton på bloggen är tagna i vår trädgård eller inomhus i vårt hem, av mig.

Parkrododendron (Rhodedéndron catawbiénse f. grandiflorum)

Publicerad 2014-07-30 12:17:00 i Buskar,

Parkrododendron har fin grönska året om och blommar underbart ett par veckor under vår - försommar. Vår parkrododendron, i endast ett exemplar, är över 35 år gammal, ger ett tanigt uttryck och är lite uppstammad. Den har varit med sen trädgården kom till och får lite extra skötsel, för att klara sig. Jag tycker egentigen inte om att ha växter som inte trivs i vår trädgårdjord. Denna är ett undantag. För rododendron vill ha porös och luftig jord som är kemiskt sur, pH 4,5 - 5. Detta förklarar vårt exemplar. Rododendron finns i många storlekar och färger. Också azaleor räknas till rodedendron fast de fäller bladen på vintern. Det finns en vild rodedendron i norra Sverige, Rhododendron lapponicum, som är svår att odla och dessutom sällsynt.
 
 
 

Klot och andra former

Publicerad 2014-07-28 18:19:58 i Formklippning,

Att klippa och forma är roligt och spännande. Några kan ta flera år innan resultatet syns. Buxbum är långsamväxande men oftast syns det klippta klotet tydligt. Däremot tar det många år innan det blir större. Liguster är också en bra växt att formklippa och även lagerhägg.   
 
Buxbomsklot
 
Uppstammat buxbomsklot
 
Buxbom formklippt till en larv
 
Ligusterklot och lagerhäggklot
 

Buxbomsklot
 
Buxbom formklippt till en ekorre
 
 

Olika häcksorter

Publicerad 2014-07-26 16:54:17 i Häckar,

Till vänster växer vintergrön liguster och i slutet av den syns avenbok. Till höger växer lavendel, som en infattningshäck. Det är en lägre häck som finns runt exempelvis rabatter och inuti en trädgård. I bakgrunden blommar bukettspirea som växer ytterst och ramar in trädgården. Den lyser vitt i sommarkvällen och har oftast blommat över vid midsommar. Olika häcksorter ger karaktär åt trädgården som stringens och stramhet, böljande luftigt med underbara vita blommor, blålila och doftande blommor som drar till sig fjärilar, bin och humlor, ger ljuvliga höstfärger och är vackert grå under vintertid. 
 
 
 

Bergklint ( Centaurea montana )

Publicerad 2014-07-26 15:45:21 i Perenner,

Bergklint är en tacksam och lättodlad växt. Den påminner om blåklint, trivs i soligt läge och blommar under hela sommaren. Den har lätt för att sprida sig, så se upp! 
 
 
 

Pioner (Paeonia)

Publicerad 2014-07-21 10:18:00 i Allmänt,

Pioner är nytt i vår trädgård. De första planterades i fjor och några i våras. De har underbart vackra blommor och några doftar härligt. Växtens blad påminner lite om Julrosens. Pioner finns i flera färger och olika sorter som till exempel, bondpion, luktpion, dillpion, vårpion och svavelpion. De flesta blommar kring midsommar och doftpionen blommar senare men finns även i tidigblommande sort. Pioner räknas som ganska tåliga, om de får stå i fred, planteras grunt och placeras i soligt till halvskuggigt läge. De får även dekorativa och vackra frökapslar. Är man pigg på att sätta frö från en pion... så kan det nog vara värt ett försök.

 
 

Pioner (Paeonia)

Publicerad 2014-07-20 23:32:00 i Perenner,

Pioner är nytt i vår trädgård. De första planterades i fjor och några i våras. De har underbart vackra blommor och några doftar härligt. Växtens blad påminner lite om Julrosens. Pioner finns i flera färger och olika sorter som till exempel, bondpion, luktpion, dillpion, vårpion och svavelpion. De flesta blommar kring midsommar och doftpionen blommar senare men finns även i tidigblommande sort. Pioner räknas som ganska tåliga, om de får stå i fred, planteras grunt och placeras i soligt till halvskuggigt läge. De får även dekorativa och vackra frökapslar. Är man pigg på att sätt frö från en pion... så kan det nog vara värt ett försök.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Susanne Lindros

Jag är självlärd om hur trädgården behöver skötas och arbetet med den. Mitt förhållningssätt till trädgården är att det får vara lite rufsigt och naturligt. Jag försöker följa det som naturen visar på, som till exempel rätt jordmån och det som går bra. Att se trädgården som en bit av hela jorden, en liten bit, som jag kan skapa och själv råda över. Det är också en avkoppling och ett privilegium att ha tillgång till en trädgård. Som att ta en fika och samtidigt känna doften av kaprifol, det är lycka för mig.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela