lindrostradgard.blogg.se

Bloggen är tänkt att ge idéer och tips men främst inspiration. Foton på bloggen är tagna i vår trädgård eller inomhus i vårt hem. Vår trädgård är i ständig utveckling av skapande och kreativa idéer. Vi har haft den i drygt 20 år och är ursprungligen från 1976 - 1977 samt 500 kvadratmeter stor.

Kusbär (Ribes uva-crispa)

Publicerad 2018-07-26 16:27:34 i Allmänt, Buskar,

 
Krusbär är ett härligt sommarbär. Härligt att plocka och äta dem färska men de är också goda i paj eller till sylt. Krusbär finns som buske eller på stam. De är vackra med tidig fräsch grönska och upprätt spänstigt växtsätt. Det är spännande att ha både gröna och röda bär. 
 
 
Krusbär behöver nästan ingen skötsel, bara gallra något och gödsla försiktigt på våren. För mycket gödsling kan öka risken för mjöldagg. Gallringen görs antingen direkt efter skörd eller tidigt under våren. Gallring innebär att ta bort de äldsta och grövsta grenarna i mitten av busken. Gallring på stam är något mindre, ta bort några grenar och få jämn balans på kronan. 
 
 

För inte så länge sedan betraktades krusbär som en delikatess och det fanns många sorter. Ett fyrtiotal olika slags krusbär var inte ovanligt i en slotts- eller herrgårdsträdgård. Många gav stora, tunnskaliga och smakrika bär. Sedan kom krusbärsmjöldaggen, en svampsjukdom som angriper krusbär, och krusbärsodlingar slogs ut och intresset för bäret minskade rejält. De gamla sorterna kan fortfarande finnas kvar i äldre trädgårdar. Om det står en gammal risig krusbärsbuske på tomten så smaka på bären innan ni röjer bort den. Det kan vara en av de fina sorterna.  

Kusbär (Ribes uva-crispa)

Publicerad 2018-07-26 16:27:00 i Allmänt, Buskar,

 
Krusbär är ett härligt sommarbär. Härligt att plocka och äta dem färska men de är också goda i paj eller till sylt. Krusbär finns som buske eller på stam. De är vackra med tidig fräsch grönska och upprätt spänstigt växtsätt. Det är spännande att ha både gröna och röda bär. 
 
 
Krusbär behöver nästan ingen skötsel, bara gallra något och gödsla försiktigt på våren. För mycket gödsling kan öka risken för mjöldagg. Gallringen görs antingen direkt efter skörd eller tidigt under våren. Gallring innebär att ta bort de äldsta och grövsta grenarna i mitten av busken. Gallring på stam är något mindre, ta bort några grenar och få jämn balans på kronan. 
 
 

För inte så länge sedan betraktades krusbär som en delikatess och det fanns många sorter. Ett fyrtiotal olika slags krusbär var inte ovanligt i en slotts- eller herrgårdsträdgård. Många gav stora, tunnskaliga och smakrika bär. Sedan kom krusbärsmjöldaggen, en svampsjukdom som angriper krusbär, och krusbärsodlingar slogs ut och intresset för bäret minskade rejält. De gamla sorterna kan fortfarande finnas kvar i äldre trädgårdar. Om det står en gammal risig krusbärsbuske på tomten så smaka på bären innan ni röjer bort den. Det kan vara en av de fina sorterna.  

Om

Min profilbild

Susanne Lindros

Jag är självlärd om hur trädgården behöver skötas och arbetet med den. Mitt förhållningssätt till trädgården är att det får vara lite rufsigt och naturligt. Jag försöka följa det som naturen visar på, som till exempel rätt jordmån och det som går bra. Att se trädgården som en bit av hela jorden, en liten bit som jag kan skapa kring och själv råder över. Det är också en avkoppling och ett privilegium att ha tillgång till en trädgård. Lyckan att ta en fika och samtidigt känna doften av kaprifol.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela