lindrostradgard.blogg.se

Bloggen är tänkt att ge idéer och tips men främst inspiration. Foton på bloggen är tagna i vår trädgård eller inomhus i vårt hem. Vår trädgård är i ständig utveckling av skapande och kreativa idéer. Vi har haft den i drygt 20 år och är ursprungligen från 1976 - 1977 samt 500 kvadratmeter stor.

Magnolia (Magnolia Soulangeana)

Publicerad 2013-07-31 22:41:47 i Träd,

Träd spelar roll i en trädgård, utan träd ingen trädgård, de har en huvudroll. Själv är jag en trädälskare och längtar efter att plantera några till. "Träd ger höjd, struktur, vandrande skugga och ett skiftande ljus under både dygnet och året" skrivet av Inger Palmstierna i boken "Träd och buskar (2012).
 
Magnolian är det träd som blommar först i vår trädgård. Magnifika praktmagnolian, som ger en vårkänsla med sin korta blomning. Efter blomningen kan trädet njutas av de fina bladen som slår ut. Magnolian, lite av trädens drottning, vill stå skyddat och varmt.
 

Igelkott

Publicerad 2013-07-28 15:32:41 i Djur i trädgården,

En igelkott på besök. Kanske fjorårets som återkommit? Hoppas att den stannar. En igelkott i trädgården gör nytta. Den äter många insekter och mår bäst av att få vatten att dricka. 
 
 
 

Bukett

Publicerad 2013-07-18 20:34:00 i Buketter,

Nu är alla blommor i buketten presenterade. De flesta är nog välbekanta men kanske är det någon som inspirerat dig och fått tanken på att "den skulle jag vilja prova".

Sommarmalva (Lavatera trimestris)

Publicerad 2013-07-18 20:23:25 i Sommarblommor,

Sommarmalva, en rosa skönhet som blommar hela sommaren. Det är en gammaldags trädgårdsväxt som är lättodlad. Det frösår sig lätt och återkommer därför varje sommar i vår trädgård. Så bekvämt och charmigt sedan är den fin i buketter.

The Fairy (Rosa - rosaceae)

Publicerad 2013-07-18 17:29:16 i Rosor,

The Fairy, är en fantastisk tålig ros som blommar hela sommaren tills frosten kommer. Blommarna är små, doftlösa och färgen är från starkt till ljust rosa. Gör sig fint i buketter och är mycket hållbar. Den är rikblommande och kan även fungera som marktäckande.

Rosenvial (Lathyrus latifolius)

Publicerad 2013-07-18 16:34:15 i Klätterväxter,

Rosenvial påminner om luktärt men doftar betydligt mindre. Den räknas som en gammaldags växt, är lättodlad och trivs i full sol. Växten klättrar med hjälp av trådar och växer flera meter under sommaren. Blomman finns i färgerna vit, rosa och lila och passar fint i buketter. Du kan förlänga blomningen genom att ta bort vissna blommor och fröställningar efter hand.

Stjärnflocka (Astrantia major)

Publicerad 2013-07-17 22:39:16 i Perenner,

Stjärnflocka är en gammal torparväxt och kallas också för Linnés döttrar. Det är en vacker ljusrosa spetsmönstrad blomma som gör sig fint i buketter. I vår trädgård är det en ny växt och fick sin plats i maj månad. Den verkar trivas bra i halvskugga och kan även stå i sol.

Jättedaggkåpa (Alchemilla mollis)

Publicerad 2013-07-17 22:12:00 i Perenner,

Jättedaggkåpa är en bra marktäckare och har limegröna blommor. Den trivs både i sol och skugga. Är en ljuvlig blomma i buketter och där den klarar sig länge. Om du klipper ner den efter den vissnat kommer nya blad och blommor. Den frösår sig lätt men är inget bekymmer. En tacksam och fin växt som passar i de flesta rabatter. I vår trädgård finns den lite överallt.

Akleja (Aquilegia vulgaris)

Publicerad 2013-07-16 15:19:00 i Perenner,

Akleja finns i många färger och den blå är min favorit. Akleja räknas som en gammeldagsväxt och sprids genom fröer, vilket jag tycker är charmigt. Nya har kommit upp denna sommaren. Det är en vacker blomma och är en av de växter som klarar sig fint i en bukett. Den verkar trivas bättre i skugga än full sol, våra står i halvskugga.
 

Lavendel (Lavándula angustifolia)

Publicerad 2013-07-16 14:16:00 i Perenner,

 
 Lavendel är den växt som det finns mest av i trädgården. Den har alla bra egenskaper i mitt tycke, både som infattningshäck, i grupp och solitär. Är vacker under alla årstider, särskilt under sommaren då den också doftar underbart och drar till sig bin och humlor. Klarar sig utan någon större omvårdnad och blommar år från år. De äldsta plantorna är 35 år gamla.
Om någon skulle säga till mig att bara ha en sorts  växt i trädgården hade valet blivit och utan tvekan lavendel.
    
 
Det finns bara fördelar med Lavendel.
En sådan är, när du vill ha fler plantor och som du kan göra på två sätt. Det ena sättet är att dela din lavendelplanta genom att ta upp den från sin plats, kruka eller rabatt, och dra försiktigt loss de slingande rötterna. Då kan det bli flera nya plantor, beroende på hur stor lavendelplantan är. Det andra är att du kan också klippa av stjälkar direkt från din lavendelplanta och plantera, gärna några tillsammans, direkt i jorden eller i en kruka. Jag har provar båda sätten och tycker att dem fungerar lika bra båda två.
 
 
 
 

VÄLKOMMEN!

Publicerad 2013-07-14 20:03:37 i

Att plocka blommor från en trädgård, balkong, koloni eller den vilda naturen, är en härlig känsla. Allt är möjligt att kombinera och var och en gör sin bukett. Är det en gåbort bukett blir det mer noggrant i valet av komposition än i hemmet, för där duger det mesta.

Detta blir inledningen på denna blogg som är tänkt att ge idéer och tips men främst inspiration.

Om

Min profilbild

Susanne Lindros

Jag är självlärd om hur trädgården behöver skötas och arbetet med den. Mitt förhållningssätt till trädgården är att det får vara lite rufsigt och naturligt. Jag försöka följa det som naturen visar på, som till exempel rätt jordmån och det som går bra. Att se trädgården som en bit av hela jorden, en liten bit som jag kan skapa kring och själv råder över. Det är också en avkoppling och ett privilegium att ha tillgång till en trädgård. Lyckan att ta en fika och samtidigt känna doften av kaprifol.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela