lindrostradgard.blogg.se

Bloggen är tänkt att ge idéer, tips och inspiration. Vår trädgård är i ständig förändring och utveckling av skapande och kreativa idéer. Den är drygt 30 år gammal men är ursprungligen från 76/77 samt 500 kvadratmeter stor. Foton på bloggen är tagna i vår trädgård eller inomhus i vårt hem, av mig.

Japanskt körsbärsträd (Prunus zakura)

Publicerad 2013-10-28 21:32:00 i Träd,

Japanskt körbärsträd får en underbar höstfärg och blomma vackert med dubbla rosa blommor under våren. Det är ett fint träd så jag har planterat två stycken. Våra träd trivs bra trots att det står i lerjord och inte i en mullrik väldränerad jord som trädgårdsböckerna rekommenderar. Förutom trädgårdsböcker och andra källor kan man passa på att se hur träd står planterade i allmänhet, vid promenader med hunden (passar mig), på väg till jobbet eller vid  andra tillfällen. Därefter kan man dra en slutsats om man ska våga att prova på och chansa.

 
 
 
 
 

Avenbok (Carpinus betulus)

Publicerad 2013-10-28 20:40:00 i Häckar,

Avenbok är egentligen ett träd som är lätt att forma till en vacker häck. Den får vackert ljusgröna blad som vissna sitter kvar från hösten ända fram till våren. Planteras med ca 30 cm i avstånd mellan plantorna och toppas först när den blivit så hög som man vill ha den. Ses också som anspråkslös och föredrar kalkhaltig jord, tål skugga men trivs inte i alltför blåsiga lägen. Skulle du föredra bok istället så är den mer krävande. Bok vill ha mullrik, väldränerad jord, är känslig för torka men tål mycket skugga utan att bli kal. Bok kallas ibland för häckväxternas Rolls-Royce. Själv föredrar jag avenbok då den är så tacksam, tålig och vacker.
 
 
 
 
 
 
 

Rönn (Sorbus aucupária)

Publicerad 2013-10-21 21:24:00 i Träd,

Rönn är vacker med sina lysande bär och då menar jag främst den vildväxande rönnen.  Den får vita blommor under våren och orangefärgade bär under hösten som kan användas till gelé och gillas av fåglar. Anses lättodlad och finns i flera sorter med olika färger på bären och i olika höjd. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Astrar (Aster alpinus, aster amellus, Aster novae-belgii)

Publicerad 2013-10-20 20:42:00 i Perenner,

Astrar är en av de sista blommorna i trädgården. När växter vissnat ner står astrarna där och lyser fint i sina ruggar. Höstens allra sista blommor ger många gånger samma glädje som vårens första. Vackra i buketter och blir extra hållbara med nytt vatten dagligen. Dem finns i rosa, blå och lila och i olika höjder, från 25 cm till över 1 m. Sorterna är flera, alpaster,  brittsommaraster och höstaster. Alpaster blommar under maj till juni, medan britssomar- och höstaster blommar från augusti till oktober.
 
 
 
 
 

En klaseblommande ros

Publicerad 2013-10-13 12:49:00 i Rosor,

Denna buskros vill jag gärna visa men har inget namn på den. Kanske någon av er känner igen den? Det är en klaseblommande ros, har mindre blommor och något skålformade, har en ljuvlig doft och håller bra i buketter. Remonterar, från juni till långt in på hösten och är drygt en meter hög.
 
Rekommenderar er att skriva upp vad ni planterar så undviker ni detta bekymmer. Föra en TAB, trädgårdsanteckningsbok.
 

 
 
 

Schneewittchen (Korbin, Rosa-floirbunda)

Publicerad 2013-10-13 12:33:05 i Rosor,

Schneewittchen eller snövit sägs vara en av de bästa vitblommiga rabattrosorna. Växer tätt med svagt bågböjda grenar. Har glänsande gröna blad, vita medelstora halvfyllda till fyllda blommor, med en medelstark och underbar doft. Den remonterar, blommar från slutet av juni till långt in på hösten.
 
 

New Dawn (Rosaceae)

Publicerad 2013-10-13 12:06:00 i Rosor,

New Dawn sägs vara en av de vanligaste klätterrosorna i svenska trädgårdar. Den har glänsande mörkgröna blad och blommorna har en ljuvlig rosa färg som bleknar efter hand till nästan vitt. Knopparna är extra vackra och doften kommer när den slår ut. Remonterar, blommar flera gånger under säsongen, från juni till långt ut på hösten.
OBS!!! det finns en nackdel den "kan angripas kraftigt av svartfläcksjuka och blomskaften av mjöldagg". Detta går att komma tillrätta med, till en viss del, genom att spruta snällt med BINAB, ett biologiskt medel baserat på nyttosvampar. Med detta vill jag också säga att det är extra bra, för ens egen del, att söka information om växter före inköp. I den trädgårdsbok som jag läste om New Dawn, nämnde ingenting om svartfläcksjuka, så ...ha flera källor!
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Susanne Lindros

Jag är självlärd om hur trädgården behöver skötas och arbetet med den. Mitt förhållningssätt till trädgården är att det får vara lite rufsigt och naturligt. Jag försöker följa det som naturen visar på, som till exempel rätt jordmån och det som går bra. Att se trädgården som en bit av hela jorden, en liten bit, som jag kan skapa och själv råda över. Det är också en avkoppling och ett privilegium att ha tillgång till en trädgård. Som att ta en fika och samtidigt känna doften av kaprifol, det är lycka för mig.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela