lindrostradgard.blogg.se

Bloggen är tänkt att ge idéer och tips men främst inspiration. Foton på bloggen är tagna i vår trädgård eller inomhus i vårt hem. Vår trädgård är i ständig utveckling av skapande och kreativa idéer. Vi har haft den i drygt 20 år och är ursprungligen från 1976 - 1977 samt 500 kvadratmeter stor.

Fransgentiana (Gentiana septemfida)

Publicerad 2015-08-31 21:23:00 i Perenner,

Fransgentiana blommar i en underbar blå färg. Det finns ett flertal höstblommande gentianor, frans-, kaukasisk- och höstgentiana. Alla har liggande grenar som blommar i augusti till september. Höjden varierar från 10 - 20 cm och rekommenderas som kantväxt. Den trivs i fuktig, väldränerad jord och i ett soligt läge.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Höstvädd (Scabiosa caucasica)Höstvädd blommar under sensommaren med lavendelblå blommor. Blomman är skir och tålig, och hållbar i buketter. Det finns flera olika sorters, som till exempel grekisk vädd och jättevädd. Blomman finns i flera färger bland annat vit. Efter några år går växten bra och dela och då har man tillgång till fler att plantera. Höstvädd blommar under sensommaren med lavendelblå blommor. Blomman är skir och tålig, och hållbar i buketter. Det finns flera olika sorters, som till exempel grekisk vädd och jättevädd. Blomman finns i flera färger bland annat vit. Efter några år går växten bra och dela och då har man tillgång till fler att plantera.

Publicerad 2015-08-31 20:49:00 i Perenner,

Höstvädd blommar under sensommaren med lavendelblå blommor. Blomman är skir och tålig, och hållbar i buketter. Det finns flera olika sorter, som till exempel grekisk vädd och jättevädd. Blomman finns i flera färger bland annat vit. Efter några år går växten bra och dela och då har man tillgång till fler att plantera. 

 
 
 
  

Doftlilja (Acidenthera bicolor/Gladiolus murielae)

Publicerad 2015-08-31 20:36:00 i Sommarblommor,

Doftlilja är vacker med sina snövita blommor och med nästan svart teckning. Den doftar underbart, blir mellan 70 - 100 cm hög, och är släkt med gladiolus samt är inte vinterhärdig.  När bladen vissnat skär man av stjälken ca 10 cm ovan knölen. När jorden torkat på knölarna skakar man försiktigt bort den. Förvara knölarna åtskilda i torv på frostfri plats. Detta året kom det blommor på doftliljan. Andra året med doftlilja i trädgården, värt ett försök igen nästa år. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sensommarfint vid entrén

Publicerad 2015-08-23 21:14:26 i Tips och idéer,

Med hjälp av rönnbär, som här eller andra bär, kan bli fint att dekorera med. Man tar vad trädgården erbjuder. Om man inte har tillgång till en trädgård kan man ge sig ut i naturen och plocka nypon till exempel. 
 
 
 
 

Ärtskott (Pisum sativum)

Publicerad 2015-08-16 14:55:14 i Perenner,

Ärtskott kan sättas inomhus året runt. Är krispigt och gott att ha i sallad eller t ex på mackan. Lägg fröna i blöt i ett dygn, skölj i rent vatten och lägg sedan på fuktad såjord. Tråget, skålen eller vad man använder ska stå soligt och jorden hållas jämnt fuktig. Efter cirka två veckor är skotten klara att skördas. Förutom sockerärt kan man också prova kikärter och solrosfrön.
En dag efter sådd.

 Sju dagar efter sådd.
 
 
 

Polstjärnan (Rosa beggeriana)

Publicerad 2015-08-09 21:34:00 i Allmänt,

Polstjärnan anses lättodlad och anspråkslös. Den blommar rikligt från midsommar till slutet av juli, med dubbla till halvfyllda vita små blommor. De vita blommorna lyser upp i kvällsljuset och har en svag doft. Polstjärnan växer snabbt och har ett tätt växtsätt. Fördelarna överväger nackdelarna att den inte återblommar, remonterar och att den kan angripas av svartfläcksjuka.
 
 
 

Underbara rosor (Rosa)

Publicerad 2015-08-05 15:50:00 i Rosor,

Rosor är underbara helt enkelt. I trädgården finns klätterrosor, gammeldags rosor och marktäckande rosor. Det fina med rosor är också att en del av dem blommar om, remonterar, så det finns rosor att njuta av ända in på hösten. Rosor kan odlas i alla trädgårdar bara de rätta förutsättningarna finns: en näringsrik jord (förbättra med stallgödsel - trädgårdskompost), att jorden är väl dränerad och inte för torr, sätts i en öppen och luftig plats men skyddad från vindpinat, att platsen har sol en större del av dagen och att växtplatsen inte står för nära träd och buskar. 

 

Ros (Rosa)

Publicerad 2015-08-05 15:39:00 i Rosor,

Rosor är underbara helt enkelt. I trädgården finns klätterrosor, gammeldags rosor och marktäckande rosor. Det fina med rosor är också att en del av dem blommar om, remonterar, så det finns rosor att njuta av ända in på hösten. Rosor kan odlas i alla trädgårdar bara de rätta förutsättningarna finns: en näringsrik jord ( förbättra med stallgödsel - trädgårdskompost), att jorden är väl dränerad och inte för torr, sätts i en öppen och luftig plats men skyddad från vindpinat, att platsen har sol en större del av dagen och att växtplatsen inte står för nära träd och buskar. Vi har bland annat The Fairy, marktäckande ros, New Dawn och Polstjärnan som är klätterrosor.
 
 

Om

Min profilbild

Susanne Lindros

Jag är självlärd om hur trädgården behöver skötas och arbetet med den. Mitt förhållningssätt till trädgården är att det får vara lite rufsigt och naturligt. Jag försöka följa det som naturen visar på, som till exempel rätt jordmån och det som går bra. Att se trädgården som en bit av hela jorden, en liten bit som jag kan skapa kring och själv råder över. Det är också en avkoppling och ett privilegium att ha tillgång till en trädgård. Lyckan att ta en fika och samtidigt känna doften av kaprifol.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela