lindrostradgard.blogg.se

Bloggen är tänkt att ge idéer och tips men främst inspiration. Foton på bloggen är tagna i vår trädgård eller inomhus i vårt hem. Vår trädgård är i ständig utveckling av skapande och kreativa idéer. Vi har haft den i drygt 20 år och är ursprungligen från 1976 - 1977 samt 500 kvadratmeter stor.

Pioner (Paeonia)

Publicerad 2019-06-19 16:06:00 i Perenner,

Pioner - trädgårdens drottningar. Pionens blommor är alldeles underbara och finns i de flesta färger utom blått.  Blomningstiden ses som kort men genom att plantera olika sorter kan man förlänga blomningstiden. Först blommar rosenpion, svavelpion, dillpion och korsningar med dem, sedan bondpionen och slutligen luktpionen. Då kan blomningstiden börja i maj och sluta i början av juli. Pionsläktet räknas som ett litet släkte med 30 arter. De kan bli upp till 100 år gamla och blir mellan 60 cm och 2,5 meter höga. De har knöllika och tjocka rötter, trefingrade blad och stora blommor i stjälktopparna. Pioner har odlats i Kina i minst 1500 år, främst i medicinskt syfte bl a mot epilepsi. På 600-talet e.Kr. också som en prydnadsväxt och fick bara odlas i de kejserliga trädgårdarna. Under 1600-talet kom pionen till Europa och under mitten av 1800-talet tog utvandrarna från Europa med sig pioner till USA. Pion och Paeonia är uppkallat efter Paion, de olympiska gudarnas läkare.  

 
Pion och Paeonia är uppkallat efter Paion, de olympiska gudarnas läkare. Paion upptäckte den medicinska användningen av många växter och Asklepios, som hade varit Paions lärare, blev avundsjuk på Paion och tänkte döda honom. Hades, som Paion hade behandlat, förvandlade honom till en blomma för att han skulle undgå att dödas. Den blomman heter idag bergpion.
 
 

Pioner i brudbuketten symboliserar välstånd och ett lyckligt äktenskap.

 
Pionens dag den 18 juni är instiftat av Svenska Pionsällskapet.
 
Röd som en pion säger ett gammalt talesätt, vilket har sitt ursprung i den klassiska röda bondpionen. Pioner i brudbuketten symboliserar välstånd och ett lyckligt äktenskap.
 
Pionen anses vara lättskött, men vill gärna stå på samma plats i många år. Myror älskar och kryllar oftast på blomman i jakt efter nektar.
 

En annan medicinsk sägen om blomman är att den ansågs kunna bota huvudvärk och astma.
 
 
Pioner med goda dofter är Sarah Bernardt, Bowl of Beauty, White Wings och Karl Rosenfeldt.
 
 
Buskpionen är klassad som världens vackraste blomsterbuske.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Odla i pallkragar

Publicerad 2019-06-16 17:17:00 i Allmänt,

Grönkål är en grönsak värt att odla, den är tacksam och räknas inte som svår. Du kan få grönkål under höst och vinterhalvåret och bäst är den när det är lite fruset. På bilderna är det grönkålsplantor som blev satta i fjor sommar. De har sedan fått stå ända kvar ända fram tills i vår. Jag tyckte att det var intressant och se hur de utvecklades. På bilderna ser man hur grönkål blommar och dessa kan man klippa och ha i sallad. Plantorna ligger nu i trädgårdskomposten, en värdefull näring att ta vara på.

 
 
 
 
 
 
 
 

Djur i trädgården

Publicerad 2019-06-15 15:50:26 i Allmänt,

Denna fina katt sågs i trädgården. Katten var sällskaplig och såg ut att trivas. 

 
Katt (Felis catus), även känd som tamkatt, är ett relativt litet, smygjagande rovdjur i familjen kattdjur och ett vanligt sällskapsdjur i stora delar av världen. 

Tidigare ansågs egyptierna vara den kultur som längst har haft katten som tamdjur, eftersom katten hölls som heligt djur där. Den äldsta kända kattgraven återfanns emellertid på Cypern år 2004, och kan vara 9 500 år gammal, vilket är äldre än den neolitiska kultur som uppstod i Egypten för 8 000 år sedan. En DNA-studie utförd 2007 av National Cancer Institute pekar mot att alla världens tamkatter härstammar från en grupp afrikanska vildkatter, falbkatter, som levde i Främie Orienten för mellan 9 000 och 10 000 år sedan. Jordbruket utvecklades vid denna tid i Mellanöstern och katten anses ha blivit domesticerad i området för att den lockades av råttor och möss i spannmålsförråd, och för att människor behövde hjälp att hålla efter dessa skadedjur. 

(Källa, Wikipedia)

Prydnadskörsbärsträd (Prunus sargentii)

Publicerad 2019-06-09 22:04:47 i Allmänt,

Prydnadskörsbärsträd är en tillgång i en trädgård. Trädet har vacker blomning och i början av hösten bildas små bär som fåglar tycker om. Det finns inget behov av beskärning endast om man vill hålla tillbaka kronan något eller om det finns skadade grenar. Rekommenderas både i liten som stor trädgård. Sprider glädje med sin fantastiska blomning.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Susanne Lindros

Jag är självlärd om hur trädgården behöver skötas och arbetet med den. Mitt förhållningssätt till trädgården är att det får vara lite rufsigt och naturligt. Jag försöka följa det som naturen visar på, som till exempel rätt jordmån och det som går bra. Att se trädgården som en bit av hela jorden, en liten bit som jag kan skapa kring och själv råder över. Det är också en avkoppling och ett privilegium att ha tillgång till en trädgård. Lyckan att ta en fika och samtidigt känna doften av kaprifol.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela