lindrostradgard.blogg.se

Bloggen är tänkt att ge idéer, tips och inspiration. Vår trädgård är i ständig förändring och utveckling av skapande och kreativa idéer. Den är drygt 30 år gammal men är ursprungligen från 76/77 samt 500 kvadratmeter stor. Foton på bloggen är tagna i vår trädgård eller inomhus i vårt hem, av mig.

Kaprifol (Lonicera)

Publicerad 2020-08-30 14:05:36 i Klätterväxter,

Kaprifol är en klätterväxt där blommorna oftast doftar underbart. Den anses tålig, klarar både sol och skugga och föredrar fuktig jord. I skugga blommar den mindre men växer bra. Kaprifol räknas som en gammal kulturväxt och hörde till klostrens sortiment av läkeväxter. Den finns i flera arter och många sorter. Kaprifol med gräddgula blommor och intensiv doft, blommar tidigast. Vildkaprifol blommar något senare med lite färgstarkare blommor och med en stark intensiv doft. Dessa två arter, Kaprifol och Vildkaprifol är mycket lika och ett tips är att plantera en av varje för att få en längre doft- och blomningsperiod.

Det finns också kaprifol som inte doftar, Blomsterkaprifol, som har gulröda stora dekorativa blommor. Daggkaprifol, en annan sort, med blommorna sittande i en samling ovanför nästan runda silvergröna blad. Blommorna saknar doft, är små, gulfärgade och dekorativa. Tellmanskaprifol, har orangefärgade blommor och blågröna blad. Det finns också en sort som blommar från juni till oktober med klarröda blommor, Eldkaprifol, och som anses mindre härdig. Sedan finns det en vintergrön Kaprifol, med blommor i gul och orangeröd färg och utan doft. Denna sort var den första kaprifol som vi planterade i trädgården. Tålig och fin!
Några sorter har vi kvar i trädgården och några andra har vi provat på. Kaprifol går fint att ha i buketter och ger en underbar doft.

Kaprifol

 

 
 

Vintergrön kaprifol

 
 
 
 
Källor: C Kvant, I Palmstierna, "Vår trädgårdsbok", (2010, 4:e upplagan), K. Berglund, "Din trädgård", (1996)
 

 

 

Om

Min profilbild

Susanne Lindros

Jag är självlärd om hur trädgården behöver skötas och arbetet med den. Mitt förhållningssätt till trädgården är att det får vara lite rufsigt och naturligt. Jag försöker följa det som naturen visar på, som till exempel rätt jordmån och det som går bra. Att se trädgården som en bit av hela jorden, en liten bit, som jag kan skapa och själv råda över. Det är också en avkoppling och ett privilegium att ha tillgång till en trädgård. Som att ta en fika och samtidigt känna doften av kaprifol, det är lycka för mig.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela