lindrostradgard.blogg.se

Bloggen är tänkt att ge idéer, tips och inspiration. Vår trädgård är i ständig förändring och utveckling av skapande och kreativa idéer. Den är drygt 30 år gammal men är ursprungligen från 76/77 samt 500 kvadratmeter stor. Foton på bloggen är tagna i vår trädgård eller inomhus i vårt hem, av mig.

Kompost - (Compo'situm)

Publicerad 2024-02-20 15:56:00 i Allmänt,

Nu är det dags att ta itu med komposten och se efter hur den mår. Jag använder en grepe för att vända på den. Jag ser om den innehåller djur, speciellt daggmaskar. Jag känner också på jorden och avslutar med att lukta på den. Luktar den jord, då mår komposten bra. Den jordiga doften ger en härlig känsla och att den går att använda. Den får stå ett tag till men snart är det dags. Under veckorna 11 - 13.
 

Komposten är en viktig del av trädgården. Kort och lite förenklat skulle man kunna säga att allt i trädgården börjar och slutar med komposten. Kompost är naturens sätt att ta hand om avfall. Kompostering är oftast enkelt och på ett år bryts trädgårdsavfall ner till jord med en rimlig arbetsinsats.
Tar komposteringen längre tid är det troligtvis tecken på att trädgårdsavfallet är för torrt. Nedbrytningsprocessen kan ha stannat av. Blir komposten för blöt kan den drabbas av syrebrist och den kan lukta ganska illa.

 

Vår kompost är i tre delar. Två öppna gröna nät komposter och en sluten kallkompost. En trädgårdskompost behöver ingen botten men vår kallkompost står på plattor. Det är bra att varva olika sorters material som löv, gräs, ris och fallfrukt. Jag undviker att lägga ogräs i komposten eftersom de överlever det mesta. Man kan också blanda i kaffesump, skal från grönsaker och frukt, under vår, sommar och höst. Fast det bör man se över vad som gäller i den kommun som man bor i. Det är olika regler kring köksavfall i kommunerna.

Sammanfattningsvis gäller det att få en balans mellan syre, vatten, kol och kväve. Rester från vår- eller höststädning är rika på kol. Gräsklipp och växter man klipper under växtsäsongen är rika på kväve. Likaså köksavfall.

Källor: "Odlarens handbok", André Strömqvist, "Din trädgård", Karin Berglund, "Vår trädgårdsbok", Christel Kvant, Inger Palmstierna, "Min gröna passion", Gunnel Carlson.
 
 
 

Om

Min profilbild

Susanne Lindros

Jag är självlärd om hur trädgården behöver skötas och arbetet med den. Mitt förhållningssätt till trädgården är att det får vara lite rufsigt och naturligt. Jag försöker följa det som naturen visar på, som till exempel rätt jordmån och det som går bra. Att se trädgården som en bit av hela jorden, en liten bit, som jag kan skapa och själv råda över. Det är också en avkoppling och ett privilegium att ha tillgång till en trädgård. Som att ta en fika och samtidigt känna doften av kaprifol, det är lycka för mig.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela