lindrostradgard.blogg.se

Bloggen är tänkt att ge idéer, tips och inspiration. Vår trädgård är i ständig förändring och utveckling av skapande och kreativa idéer. Den är drygt 30 år gammal men är ursprungligen från 76/77 samt 500 kvadratmeter stor. Foton på bloggen är tagna i vår trädgård eller inomhus i vårt hem, av mig.

Dahlia ( Dahlia)

Publicerad 2022-09-11 23:00:03 i Allmänt,

De vackra Dahliornas blomningstid startar runt augusti och fortsätter framåt under hösten. Den största dahlian har en flera meter lång stjälk med blåvioletta blommor och den minsta är som en liten grästuva. Idag finns ca 55 000 namngivna sorter, i World Dahlia Directory. Namnen blir oftast till genom dahlians utseende. Blomman kan ha olika utseenden som till exempel en boll-, kaktus-, anemon-, pion-, eller stjärnformad. Dahlian kommer ursprungligen från Mexico, där temperaturen blir som lägst cirka 6 – 7 grader. Därför behövs den plockas upp ur jorden och vinterförvaras eller bli kvar i krukan med hjälp av isolering. När dahlian kom till Europa, i slutet av 1700-talet, var man först intresserad av det ätbara att den skulle kunna ersätta potatisen. Dahlian räknas som en blommande knölväxt och är släkt med jordärtskockan.

 
 
Förädlingen har gått så fort att det idag nästan inte finns en dahlia från den tidigaste perioden kvar. Det har lett till att tyska forskare utnämnt ”Kaiser Wilhelm” till världens äldsta dahlia.
 
 

Dahlian, Dahls blomma, har fått sitt namn efter Andreas Dahl, en botanist som var en av Linnés lärjungar. Dahlian räknas som en knölväxt och kan köpas tidigt på våren. De kan förgros inomhus som man gör med sättpotatis. Jag planterade direkt i kruka utan att förgro knölarna, det går också bra. Fördelen med att förgro är att den kan blomma tidigare och få kraftigare rötter.
Knölarna ska planteras grunt - fem centimeter under jordytan är lagom. De höga sorterna kan behöva stöd. På hösten strax före frosten skärs stammarna av vid jordytan. Ta upp knölarna och låt dem ligga och torka på frostfritt ställe innan de vinterförvaras på en sval plats. Tidigare fanns råd att lägga knölarna i torv, sand eller sågspån men eftersom den största faran är fukt, vilket kan ledda till mögel- och svampangrepp, är varken torv, sand eller sågspån särskilt bra.

 
 

Dahlior kan bli mycket gamla, femtio till sextio år gamla knölar är inte ovanligt.
Källor: ”Dahlior”, E. Svalin Gunnarsson och ”Din trädgård”, K. Berglund.

 
 

Om

Min profilbild

Susanne Lindros

Jag är självlärd om hur trädgården behöver skötas och arbetet med den. Mitt förhållningssätt till trädgården är att det får vara lite rufsigt och naturligt. Jag försöker följa det som naturen visar på, som till exempel rätt jordmån och det som går bra. Att se trädgården som en bit av hela jorden, en liten bit, som jag kan skapa och själv råda över. Det är också en avkoppling och ett privilegium att ha tillgång till en trädgård. Som att ta en fika och samtidigt känna doften av kaprifol, det är lycka för mig.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela