Krusbär är ett härligt sommarbär. Härligt att plocka och äta dem färska men de är också goda i paj eller till sylt. Krusbär finns som buske eller på stam. De är vackra med tidig fräsch grönska och upprätt spänstigt växtsätt. Det är spännande att ha både gröna och röda bär.
Krusbär behöver nästan ingen skötsel, bara gallra något och gödsla försiktigt på våren. För mycket gödsling kan öka risken för mjöldagg. Gallringen görs antingen direkt efter skörd eller tidigt under våren. Gallring innebär att ta bort de äldsta och grövsta grenarna i mitten av busken. Gallring på stam är något mindre, ta bort några grenar och få jämn balans på kronan.
För inte så länge sedan betraktades krusbär som en delikatess och det fanns många sorter. Ett fyrtiotal olika slags krusbär var inte ovanligt i en slotts- eller herrgårdsträdgård. Många gav stora, tunnskaliga och smakrika bär. Sedan kom krusbärsmjöldaggen, en svampsjukdom som angriper krusbär, och krusbärsodlingar slogs ut och intresset för bäret minskade rejält. De gamla sorterna kan fortfarande finnas kvar i äldre trädgårdar. Om det står en gammal risig krusbärsbuske på tomten så smaka på bären innan ni röjer bort den. Det kan vara en av de fina sorterna.