Prydnadsapel är fåglarnas träd som äter de små äpple liknande frukterna under hösten. Vi njuter av blomningen under våren, som är underbar. Det finns många sorters aplar både som träd och buskar. Man kan välja storlek, blomfärg, bladfärg och fruktfärg. Vårt träd blommar med ljusrosa blommor, har grön bladfärg och får röda frukter till hösten.
Dekorationer
Paradisäpplen är vackra att dekorera med, som här på ett eller några fat. Om man nu inte vill använda alla till nyttigheter som t ex gelé.
Trädgårdsböcker
Mina trädgårdsböcker är ett verkligt stöd för mig i arbetet med trädgården och under åren har jag samlat på mig några stycken. Det är också dessa som jag använder som källor när jag skriver här på bloggen. Emellanåt använder jag också internet och då brukar/kan jag jämföra med böckerna. Jag ska berätta om mina favoriter, de som är bra att ha, eller låna på bibliotek, om det går.
Gunnel Carlsons "Min gröna passion" (2012), Norstedts förlag. Min ABSOLUTA favorit.
Jag tycker om Gunnel Carlsons förhållningssätt och så här inleder hon i sin bok. "Min trädgård är en salig blandning. Av gammalt och nytt, fint och fult, stort och smått, unikt och alldagligt. Den speglar väldigt väl både vem jag är och hur jag är." och vidare hennes inställning om att det ska vara enkelt och "Aldrig bry sig om det man inte lyckas med, utan njuta av det som går bra."
Ann-Christin och Dan Rosenholms "Trädgårdsdesign för en vackrare trädgård" (2006), Albert Bonniers förlag. En annan av mina favoriter.
Detta är en fantastisk fin bok med vackra fotografier och inspirerande text. Boken ska ses som "en handledning och inspirationsguide till hur man bygger upp en sammanhängande och harmonisk helhet, utformar trädgårdens olika delar och bestämmer vilka växter som är intressanta ur designsynpunkt." Författarna menar att "En trädgård kan skapas nästan överallt bara man anpassar sig efter förutsättningarna." och i boken "får du lära dig hur du gör begränsningarna till möjligheter!"
Karin Berglunds "Din trädgård" (1996), Albert Bonniers förlag. Tillhör också mina favoriter.
Detta är en underbar och nyttig trädgårdsbok, jag använder den ofta och också som uppslagsbok. Om jag skulle behöva endast en trädgårdsbok, ja då blev valet denna. Inklusive Gunnel Carlsons bok, se ovan, som också innehåller ett avsnitt om Karin Berglund. Här kommer lite utdrag från hennes tankar om trädgård, "Att med kärlek och intresse ägna sig åt sin trädgård är inte en verklighetsflykt, snarare en flykt till verkligheten. Det utanför människan hör ihop med det som finns inuti. Lika säkert är det också så här: den som vårdar och älskar jorden vårdar också trädgården inom sig." Boken är också helt inriktad på ekologisk odling.
Det som gör att boken håller så bra kvalité, tror jag, är att det är flera författare som skrivit. Övriga författare har skrivit kapitel om det som dem är experter på. Karin Berglund är huvudredaktör och huvudförfattare med sina kunskaper.
Christel Kvants och Inger Palmstiernas "Vår trädgårdsbok" (2010), Norstedts förlag, är en perfekt trädgårdsbok.
Barbara Damroschs "Trädgård med tema" (1982), Brombergs förlag. Tycker att boken ger inspiration genom sitt tematiska upplägg. Däremot tror jag att boken hade vunnit på att endast illustrera med fotografier.
Din trädgård är en liten bit av jordens yta som du råder över själv. Du kan ta vara på den precis som du vill. Skapa ett rofyllt paradis, med doftande blommor, potatis till midsommar och äpplen i september. För att trädgårdsdrömmarna ska kunna förvekligas behövs kunskap. "Vår trädgårdsbok" är ett verk med tidlösa råd som ska stå sig "tvärs igenom trenderna, samtidigt ge inspiration och lust för läsaren att skapa sin egen, personliga trädgårdskonst."
"Bonniers stora bok om Trädgård" (1983), Bonniers förlag. Är bra att ha som uppslagsbok, värdefull.
Boken har skrivits av flera trädgårdsexperter och huvudredaktör är Gunnel Nyblom-Holmberg. Boken har som ambition att samla så mycket som möjligt av vad en trädgårdsodlare behöver veta, alltifrån planering och inredning av en trädgård till odlandet av träd, buskar, blommor, köksväxter, bär och frukt. "Den är både ett uppslagsverk och en praktisk handbok; och dessutom en annorlunda bok om trädgårdens idé."
Inger Palmstiernas "Träd och buskar för den lilla trädgården" (2012), Norstedts förlag. Trevligt med en trädgårdsbok som fokuserar på träd och buskar, i synnerhet träd.
Författaren ser träd och buskar som trädgårdens inredning och menar att de kan jämföras med möbler, som bord och stolar. "Träd och buskar har sin charm under alla årstider. De är inte lika färgstarka som rosor eller lockande som sommarblommor, men vilken glädje de ger året om." Att sedan välja rätt träd och buskar till sin trädgård är en konst.
Prismas stora bok om "Den lilla trädgården" (2007), Nordstedts förlag. Den här boken använder jag mer sällan.
Boken beskriver sig som att den tar upp alla glädjeämnen och utmaningar med att odla framgångsrikt i en liten trädgård. Det finns "värdefulla och praktiska råd förmedlade med hjälp av fotografier och illustrationer. Syftet med boken är att inspirera dig och ge dig nya idéer, oavsett om du är en erfaren eller nybliven trädgårdsodlare.
Barbara Damroschs "Trädgård med tema" (1982), Brombergs förlag. Tycker att boken ger inspiration genom sitt tematiska upplägg. Däremot tror jag att boken hade vunnit på att endast illustrera med fotografier.
Det är en inspirerande och lättsam trädgårdsbok om hur man planerar, planterar och sköter 14 helt olika trädgårdar. Med hjälp av praktiska, professionella och fantasifulla råd kan du skapa t ex "En månskensträdgård" eller "En trädgård vacker om vintern åt dig."
"Stora trädgårdsboken" (1989) ICA förlaget. Denna bok använder jag sällan.
"Stora trädgårdsboken passar alla som tycker att det är roligt att pyssla och påta i sin egen trädgård."
Joanna Smiths "200 smarta idéer för trädgården" (2009) Bonniers förlag. Boken är inspirerande också för att författaren har ett annorlunda förhållande till synen på skötsel av en trädgård, enligt min mening.
Författaren menar att dagens trädgård handlar om ett målinriktat projekt, "man vill ha ett färdigt resultat - en trivsam plats utomhus för avkoppling och umgänge." Boken går in för att hitta lösningar för att minimera arbetet i en trädgård. "Glöm allt om skuldkänslor och otillräcklighet. Sätt ut hammocken och njut. Det är vad det handlar om."
Robinia (Robinia pseudoacacia)
Robinia, är en av mina favoriter. Det är ett stiligt träd med sammansatta blad som påminner om rönn. Robinia får en rund, fin krona av sig själv, alltså ingen beskärning. Grönskar skirt och sist av alla träd i vår trädgård.
Fransgentiana (Gentiàna septèmfida var lagodechiàna)
Fransgentianas blommor är underbara. De har en intensiv mörkblå färg som slår ut i augusti till september. Fransgentiana växer i tuvor, med nedliggande stjälkar, där topparna böjer sig uppåt. Växten blir ca 15 cm hög och anses lättodlad.
Hägg (Prunus padus)
Hägg är ett välkänt träd och brukar blomma i maj. Trädet får mörkgröna blad och blommorna sitter i långa hängande klasar. De är vita och doftar underbart. Vår hägg har jag formklippt för att behålla det som ett mindre träd. Annars kan det bli upp till en 6 - 8 m. Viktigt att tänka på, har man en gång börjat formklippa ett träd... ja då blir det ett återkommande projekt. Ett mycket trevligt sådant, jag gillar nämligen att klippa.
Obs! Det är inte alla träd som anses lämpliga att formklippas. Björk och magnolia är några av de som brukar nämnas.