lindrostradgard.blogg.se

Bloggen är tänkt att ge idéer, tips och inspiration. Vår trädgård är i ständig förändring och utveckling av skapande och kreativa idéer. Den är drygt 30 år gammal men är ursprungligen från 76/77 samt 500 kvadratmeter stor. Foton på bloggen är tagna i vår trädgård eller inomhus i vårt hem, av mig.

Rosor (rosa)

Publicerad 2023-09-03 22:12:59 i Allmänt,

I trädgården finns klätterrosor, gammeldags rosor och marktäckande rosor. Alla remonterar, återblommar utom Polstjärnan. Rosor är nog en av de växter som man oftast ser i en trädgård.
Det finns rosor för varje plats, stil, jord och zon. Klättrande, marktäckande, kultiverade eller vilda, med en enda överdådig blomning eller remonterande, återblommande – alla förmedlar de en atmosfär av romantik.
Rosor kräver extra skötsel, gödning, beskärning och vattning. Sedan gäller det att hitta sorter som trivs i sin trädgård och är starka. Härligast är de som remonterar, återblommar, så att du kan plocka under hela säsongen och njuta av dem. 

Floribunda/rabattros - Leonardo da vinci

 
 
 
 
Floribunda/rabattros - Schneewittchen
 
 
 
Floribunda/rabattros - Hansestadt Rostock
 
 
 
 
 

I flera tusen år har rosor odlats i Egypten, Indien, Kina och Persien. Rosen symboliserade kärlek och skönhet i det antika Grekland och den var Afrodites blomma. När vi själva odlar rosor, ett par tusen år senare, blir vi delaktiga i en urgammal tradition. 

Portlandros - Jacques Cartier

 
 
 
Klätterros - Polstjärnan 
 
Källor: "Vår trädgårdsbok", C. Kvant, I Palmstierna, "Din trädgård", K. Berglund

Om

Min profilbild

Susanne Lindros

Jag är självlärd om hur trädgården behöver skötas och arbetet med den. Mitt förhållningssätt till trädgården är att det får vara lite rufsigt och naturligt. Jag försöker följa det som naturen visar på, som till exempel rätt jordmån och det som går bra. Att se trädgården som en bit av hela jorden, en liten bit, som jag kan skapa och själv råda över. Det är också en avkoppling och ett privilegium att ha tillgång till en trädgård. Som att ta en fika och samtidigt känna doften av kaprifol, det är lycka för mig.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela