lindrostradgard.blogg.se

Bloggen är tänkt att ge idéer och tips men främst inspiration. Foton på bloggen är tagna i vår trädgård eller inomhus i vårt hem. Vår trädgård är i ständig utveckling av skapande och kreativa idéer. Vi har haft den i drygt 20 år och är ursprungligen från 1976 - 1977 samt 500 kvadratmeter stor.

Julros (Helleborus niger)

Publicerad 2013-11-17 18:04:00 i Perenner,

Julrosen blommar redan, annars brukar den vänta till december månad. Kanske den milda hösten har påverkat. Det är en vacker blomma och en av mina favoriter, särskilt den vita. Julros finns i flera färger, har vintergröna blad,  som påminner om pionens som den också är släkt med. Att den blommar under vintern hos oss beror på klimatet där den växer vilt, i sydöstra Europa. Där är det för torrt för den att blomma under sommaren och väntar med att blomma tills vintern kommer. Julrosen kan vara lite kinkig att odla. Den vill ha näringsrik jord, gärna kalkhaltig, inte stå för fuktigt och avskyr att bli flyttad. Den är absolut värd att prova.
 
 
 
 
 
 

Tips och idéer

Publicerad 2013-11-17 11:28:00 i Tips och idéer,

Dessa köpta rosor började se hängiga ut efter en vecka. Behöll blommorna, använde sekatören att ta bort det mesta av stjälken. Oh vips blev det åter möjligt att avnjuta rosorna.
 
 
 
 

Höstodla i pallkragar

Publicerad 2013-11-07 22:10:36 i Odla i pallkragar,

Sallad, grönkål, dill, bönor, jordärtskockor och mangold går fortfarande att plocka. Istället för bar jord kan man så i början av hösten, när sommargrönsakerna skördats. Sedan kan grönkålen stå kvar under vintersäsongen och jordärtskockorna ända fram till våren för att skördas då. 
 
 

Höstvädd (Scabiosa caucasica)

Publicerad 2013-11-07 21:46:00 i Perenner,

Höstvädd växer i tuvor och finns i olika färger. Den i vår trädgård har en härlig himmelsblå färg och blommar i början av hösten. Trivs i sol och passar fint i buketter.
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Susanne Lindros

Jag är självlärd om hur trädgården behöver skötas och arbetet med den. Mitt förhållningssätt till trädgården är att det får vara lite rufsigt och naturligt. Jag försöka följa det som naturen visar på, som till exempel rätt jordmån och det som går bra. Att se trädgården som en bit av hela jorden, en liten bit som jag kan skapa kring och själv råder över. Det är också en avkoppling och ett privilegium att ha tillgång till en trädgård. Lyckan att ta en fika och samtidigt känna doften av kaprifol.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela