lindrostradgard.blogg.se

Bloggen är tänkt att ge idéer, tips och inspiration. Vår trädgård är i ständig förändring och utveckling av skapande och kreativa idéer. Den är drygt 30 år gammal men är ursprungligen från 76/77 samt 500 kvadratmeter stor. Foton på bloggen är tagna i vår trädgård eller inomhus i vårt hem, av mig.

Vårtecken - vintergäck (Eránthis hiemális) och krokus (Crocus vernus)

Publicerad 2022-02-27 18:43:14 i Allmänt,

Våren är på gång i trädgården och en av de tidigaste budbärarna är vintergäck. "Knölarna planteras i september och början av oktober på ca 5 cm djup i lätt, mullrik, fiktighetshållande jord. Som de flesta vårblommande knöl- och lökväxter bör den få vissna i fred efter blomningen. Sprider sig lätt genom självsådd." (Bonniers stora bok om Trädgård s 231)
 
 
 
Vintergäck växer vilt i skogar och på klippor i södra Europa. Den tål inte att torka ut och tycker om kalk. Vintergäck räknas som giftig och är släkt med smörblomma och stormhatt. Så vintergäck blir inte uppätna av harar eller rådjur. (Bonniers stora bok om Din trädgård - red. Karin Berglund)
 
 
Krokus kan planteras nästan överallt, bland buskar,
i gräsmattan elller på blomsterängen. Den gör sig bäst i stora grupper och att den placeras
så att den får stå ifred. Krokus är en knölväxt och behöver därför planteras tidigt på hösten eftersom den
snabbt bildar nya groddar. Planteringsdjup på 5 - 10 cm. (Bonniers stora bok om Trädgård)
 
"Krokus och andra tidiga lökväxter förvånar med sin förmåga att knäppa ihop sig om det är kallt och öppna sig så fort solen kommer fram. Vid kyla sträcker sig cellerna på kalkbladens utsida och blomman sluter sig. I sol och värme sträcker sig i stället cellerna på insidan och blomman öppnar sig. Så håller den på tills cellerna tappar spänsten och blomman faller ihop." (Bonniers stora bok om Din trädgård - red. Karin Berglund, s 151)
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Susanne Lindros

Jag är självlärd om hur trädgården behöver skötas och arbetet med den. Mitt förhållningssätt till trädgården är att det får vara lite rufsigt och naturligt. Jag försöker följa det som naturen visar på, som till exempel rätt jordmån och det som går bra. Att se trädgården som en bit av hela jorden, en liten bit, som jag kan skapa och själv råda över. Det är också en avkoppling och ett privilegium att ha tillgång till en trädgård. Som att ta en fika och samtidigt känna doften av kaprifol, det är lycka för mig.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela