lindrostradgard.blogg.se

Bloggen är tänkt att ge idéer, tips och inspiration. Vår trädgård är i ständig förändring och utveckling av skapande och kreativa idéer. Den är drygt 30 år gammal men är ursprungligen från 76/77 samt 500 kvadratmeter stor. Foton på bloggen är tagna i vår trädgård eller inomhus i vårt hem, av mig.

Blåsippan, (Hepatica nobilis)

Publicerad 2021-04-11 12:49:15 i Allmänt,

Blåsippan är vanligast i södra Sverige. Den är cirka en decimeter hög och räknas som en flerårig ört. Blåsippan har stora vintergröna och något läderartade, mörkgröna blad. Den blommar från mars till maj. Blommorna är mattblå eller ibland lilaröda, och kan också vara rosa eller vita. Vid sällsynta fall förekommer också exemplar med dubbla blommor. Blomknopparna bildas redan året innan de ska blomma och ligger klara att slå ut när vårvärmen blir tillräcklig. Detta gör att blåsippor ibland kan blomma redan under hösten om det har varit mild väderlek.
Efter blomningen böjer blåsippan sina blomskaft mot marken. Där kan myror hämta frukterna som är försedda med något sötaktiga delar som myrorna gärna äter. På så sätt sprids fröna. Blåsippor växer från en grov jordstam och ett exemplar kan bli flera hundra år gammalt.

Blåsippan, är fridlyst i hela landet, men på olika sätt. Mer information finns på naturvårdsverket, Blåsippan

 
 
 
 
Källa: Naturvårdsverket.se, Din trädgåd, Karin Berglund
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Susanne Lindros

Jag är självlärd om hur trädgården behöver skötas och arbetet med den. Mitt förhållningssätt till trädgården är att det får vara lite rufsigt och naturligt. Jag försöker följa det som naturen visar på, som till exempel rätt jordmån och det som går bra. Att se trädgården som en bit av hela jorden, en liten bit, som jag kan skapa och själv råda över. Det är också en avkoppling och ett privilegium att ha tillgång till en trädgård. Som att ta en fika och samtidigt känna doften av kaprifol, det är lycka för mig.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela