lindrostradgard.blogg.se

Bloggen är tänkt att ge idéer och tips men främst inspiration. Foton på bloggen är tagna i vår trädgård eller inomhus i vårt hem. Vår trädgård är i ständig utveckling av skapande och kreativa idéer. Vi har haft den i drygt 20 år och är ursprungligen från 1976 - 1977 samt 500 kvadratmeter stor.

Julrosor (Helleborus niger)

Publicerad 2018-11-21 21:06:00 i Perenner,

Julrosor blommar troget och lyser vackert i mörkret. Det latinska namnet niger betyder svart och syftar på rötterna som är svartfläckiga och är giftiga. Helleborus, betyder "örten som dödar när den ätes". I äldre tider använde man giftet som varggift. Julrosen användes också som medicinalväxt genom att koka växten kunde den användas mot galenskap och raseri, "med stor fara, sorg och rädsla", som det står i en uppteckning från 1600-talet.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Susanne Lindros

Jag är självlärd om hur trädgården behöver skötas och arbetet med den. Mitt förhållningssätt till trädgården är att det får vara lite rufsigt och naturligt. Jag försöka följa det som naturen visar på, som till exempel rätt jordmån och det som går bra. Att se trädgården som en bit av hela jorden, en liten bit som jag kan skapa kring och själv råder över. Det är också en avkoppling och ett privilegium att ha tillgång till en trädgård. Lyckan att ta en fika och samtidigt känna doften av kaprifol.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela