Vårtecken - vintergäck (Eránthis hiemális) och krokus (Crocus vernus)
Våren är på gång i trädgården och en av de tidigaste budbärarna är vintergäck. "Knölarna planteras i september och början av oktober på ca 5 cm djup i lätt, mullrik, fiktighetshållande jord. Som de flesta vårblommande knöl- och lökväxter bör den få vissna i fred efter blomningen. Sprider sig lätt genom självsådd." (Bonniers stora bok om Trädgård s 231)


Vintergäck växer vilt i skogar och på klippor i södra Europa. Den tål inte att torka ut och tycker om kalk. Vintergäck räknas som giftig och är släkt med smörblomma och stormhatt. Så vintergäck blir inte uppätna av harar eller rådjur. (Bonniers stora bok om Din trädgård - red. Karin Berglund)


Krokus kan planteras nästan överallt, bland buskar,
i gräsmattan elller på blomsterängen. Den gör sig bäst i stora grupper och att den placeras
så att den får stå ifred. Krokus är en knölväxt och behöver därför planteras tidigt på hösten eftersom den
snabbt bildar nya groddar. Planteringsdjup på 5 - 10 cm. (Bonniers stora bok om Trädgård)

"Krokus och andra tidiga lökväxter förvånar med sin förmåga att knäppa ihop sig om det är kallt och öppna sig så fort solen kommer fram. Vid kyla sträcker sig cellerna på kalkbladens utsida och blomman sluter sig. I sol och värme sträcker sig i stället cellerna på insidan och blomman öppnar sig. Så håller den på tills cellerna tappar spänsten och blomman faller ihop." (Bonniers stora bok om Din trädgård - red. Karin Berglund, s 151)
